Neko vrijeme me nije bilo na ovom blogu,a ni na ovom.
Jednostavno,nedostatak vremena.
Ovaj recept sam htjela podijeliti sa vama još prije Vaskrsa,jer su u mom Potkozarju pereci nezaobilazan dio vaskršnje trpeze.
Po ovom receptu ga moja porodica radi godinama,i stvarno je ukusno,Probajte obavezno.
Jednostavno,nedostatak vremena.
Ovaj recept sam htjela podijeliti sa vama još prije Vaskrsa,jer su u mom Potkozarju pereci nezaobilazan dio vaskršnje trpeze.
Po ovom receptu ga moja porodica radi godinama,i stvarno je ukusno,Probajte obavezno.
20 jaja
15 kašika šećera
prstohvat soli
1 dcl kisele vode
1 prašak za pecivo
2 kg oštrog brašna
15 kašika šećera
prstohvat soli
1 dcl kisele vode
1 prašak za pecivo
2 kg oštrog brašna
Odvojiti žumanca od bjelanaca.Umutiti bjelanca u čvrst snijeg.U žumanca dodati šećer i so,pa pjenasto umutiti.
Lagano dodati bjelanca,pa dodavati brašno,prašak za pecivo i kiselu vodu.Zamijesti tijesto koje treba da bude čvršće konzistencije,pa ga 2 puta samljeti na mašini za mljevenje mesa.
Oblikovati peretke,pa ih staviti u ključalu vodu da se prokuhaju.Kad isplivaju na površinu izvaditi ih pa ih poredati na čiste platnene stolnjake ili čaršafe da se ocijede.Zatim ih poredati u pleh i peći na 200 °C dok se lijepo ne isuše,a to je oko 40 minuta,otprilike.To će svaka domaćica sama procijeniti.
Pereci se jedu na Vaskrs,a zajedno sa šarenim jajetom poklanjaju djeci.
Prijatno!
Lagano dodati bjelanca,pa dodavati brašno,prašak za pecivo i kiselu vodu.Zamijesti tijesto koje treba da bude čvršće konzistencije,pa ga 2 puta samljeti na mašini za mljevenje mesa.
Oblikovati peretke,pa ih staviti u ključalu vodu da se prokuhaju.Kad isplivaju na površinu izvaditi ih pa ih poredati na čiste platnene stolnjake ili čaršafe da se ocijede.Zatim ih poredati u pleh i peći na 200 °C dok se lijepo ne isuše,a to je oko 40 minuta,otprilike.To će svaka domaćica sama procijeniti.
Pereci se jedu na Vaskrs,a zajedno sa šarenim jajetom poklanjaju djeci.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar