Čokoladna torta s višnjama
Duškova torta
Duškova torta
Ovu tortu sam, nakon nekoliko eksperimenata,prvi put napravila prije 5-6 godina,i od tada je redovno pravim.
Svom sinu,jer je on rekao kada da zapišem recept i naprosto je obožava.Kad ga pitam šta želi,on kaže 'onu moju tortu'.
Više i ne moram da pitam.
Peku se dvije kore,a sastojci za jednu su:
8 bjelanjaca
150 gr šećera
150 gr mljevenih orasa
200 gr čokolade za kuvanje
50 ml ulja
1 kašika brašna
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer i dobro izmiksati.
Otopiti čokoladu na ulju pa dodati u bjelanca uz lagano miješanje.
Zatim dodati orase i kašiku brašna,lagano izmiješati.
Izliti u pleh u koji je stavljen pek papir.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni,oko pola sata.(provjeriti čačkalicom kada je gotovo).
I fil
16 zumanaca umutiti sa 200 gr šećera pa skuhati na pari uz dodatak 100 gr čokolade za kuvanje.
U ohlažen fil dodati pola umućenog maslaca.
II fil
500 gr višanja prokuhati sa malo šećera,procijediti i pustiti da se okaplje i ohladi.
Skuhati 3 pudinga od čokolade i unutra dodati jednu izlomljenu čokoladu za kuvanje.
Prego fila staviti prozirnu foliju,da se ne uhvati korica,i pustiti da se ohladi.
Dodati pola maslacaOvu tortu sam, nakon nekoliko eksperimenata,prvi put napravila prije 5-6 godina,i od tada je redovno pravim.
Svom sinu,jer je on rekao kada da zapišem recept i naprosto je obožava.Kad ga pitam šta želi,on kaže 'onu moju tortu'.
Više i ne moram da pitam.
Peku se dvije kore,a sastojci za jednu su:
8 bjelanjaca
150 gr šećera
150 gr mljevenih orasa
200 gr čokolade za kuvanje
50 ml ulja
1 kašika brašna
Bjelanca umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer i dobro izmiksati.
Otopiti čokoladu na ulju pa dodati u bjelanca uz lagano miješanje.
Zatim dodati orase i kašiku brašna,lagano izmiješati.
Izliti u pleh u koji je stavljen pek papir.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni,oko pola sata.(provjeriti čačkalicom kada je gotovo).
I fil
16 zumanaca umutiti sa 200 gr šećera pa skuhati na pari uz dodatak 100 gr čokolade za kuvanje.
U ohlažen fil dodati pola umućenog maslaca.
II fil
500 gr višanja prokuhati sa malo šećera,procijediti i pustiti da se okaplje i ohladi.
Skuhati 3 pudinga od čokolade i unutra dodati jednu izlomljenu čokoladu za kuvanje.
Prego fila staviti prozirnu foliju,da se ne uhvati korica,i pustiti da se ohladi.
U ohlađen fil dodati višnje.
Filovati tortu i posuti orasima.(ukrašavati možete i višnjama i čokoladom,po želji).
kora,I fil,II fil
Kora,II fil i okolo cijele torte ide I fil.
Prijatno!
Nema komentara:
Objavi komentar