petak, 6. veljače 2015.

Pijani šaran na Damirov način

Pijani šaran na Damirov način



Šaran je riba koju ja najviše volim jesti,na čuđenje mnogih mojih prijatelja [10.gif] .
Uostalom,šaran je mnogima omiljena riječna riba.
A plus je što živim u gradu kojem je u blizini ribnjak Saničani,tako da nam je riba baš dostupna.
Ovaj recept koji ću ovdje prezentovati je vrlo interesantan zbog priloga sa kojim se šaran sprema.Prilog je toliko ukusan da se svi koji su ga kod nas jeli oduševe,a ima ih podosta [001_smile.gif] .

Potrebno je:

šaran od 1,5 - 2 kg
1 kg krompira
4-5 komada mrkve (šargarepe)
7-8 kiselih krastavčića
malo suve šarene slaninice(ako pravite posno,slaninicu izostavite,ništa to neće promijeniti ukus jela)
2-3 dcl bijelog vina
so,ulje,suhi začini(C,Bio,ili koji već koristite)



Šarana očistiti od krljušti i iznutrica,narezati ga po rebrima,posoliti i staviti u pleh od šporeta.
Oguljen krompir isjeći na kockice,mrkvu i krastavčiće isjeći na kolutove.
Ako ne spremate posno,možete sitno isjeći i malo suve šarene slaninice pa sve to dinstati na malo ulja.
Dodati suve začine u količini da bude dovoljno slano.
Kada bude upola gotovo,prilog staviti u pleh oko šarana.
Nalijte sa 2-3 dcl bijelog vina,zavisi od vašeg ukusa i afiniteta,pa stavite u zagrijanu rernu(200°C) da se peče.
Peći oko 40 minuta.
Kad ispari gotovo svo vino,a šaran i prilog porumene,gotovo je.

Prijatno! [cheers1.gif]




Nema komentara:

Objavi komentar