subota, 25. srpnja 2015.

Damen kapric I





Damen kapric

Ovo je jedan od onih kolača čiji okus i miris vraćaju u djetinjstvo i u uspomene,barem mene vraćaju.
U maminoj staroj knjižici imaju dva recepta,pa sam ovaj označila sa 'I'. :)
Vrlo je jednostavan za napraviti,a savršenog je okusa.

SASTOJCI

5 jaja
1/2 maslaca
15 kašika šećera
5 kašika mlijeka
10 kašika brašna
1/2 praska za pecivo
marmelada ili džem po ukusu

POSTUPAK RADA

Pjenasto umutiti pola maslaca,pa dodati 5 žumanjaka i 5 kašika čećera.
I dalje umutiti da smjesa postane pjenasta.
Dodati 5 kašika mlijeka,10 kašika brašna i pola praška za pecivo.
Tijesto peći u zagrijanoj pećnici dok blago ne porumeni pa ga izvaditi,a temperaturu rerne smanjiti na 120 stepeni.

Bjelanca umutiti u čvrst snijeg,pa dodati 10 kašika čećera i mutiti dok sve ne postane jedna čvrsta masa.

Preko kolača premazati džem po želji,ja sam stavila onaj od malina.
Preko toga staviti bjelanca,pa sve vratiti u rernu da se isušuje još dvadeseatak minuta.

Prijatno ! [cheers1.gif] 






Nema komentara:

Objavi komentar