srijeda, 19. kolovoza 2015.

Duškova torta

Čokoladna torta s višnjama

Duškova torta



Duškova torta

Ovu tortu sam, nakon nekoliko eksperimenata,prvi put napravila prije 5-6 godina,i od tada je redovno pravim.
Svom sinu,jer je on rekao kada da zapišem recept i naprosto je obožava.Kad ga pitam šta želi,on kaže 'onu moju tortu'.
Više i ne moram da pitam. :D
Peku se dvije kore,a sastojci za jednu su:
8 bjelanjaca
150 gr šećera
150 gr mljevenih orasa
200 gr čokolade za kuvanje
50 ml ulja
1 kašika brašna

Bjelanca umutiti u čvrst snijeg,dodati šećer i dobro izmiksati.
Otopiti čokoladu na ulju pa dodati u bjelanca uz lagano miješanje.
Zatim dodati orase i kašiku brašna,lagano izmiješati.
Izliti u pleh u koji je stavljen pek papir.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 stepeni,oko pola sata.(provjeriti čačkalicom kada je gotovo).

I fil

16 zumanaca umutiti sa 200 gr šećera pa skuhati na pari uz dodatak 100 gr čokolade za kuvanje.
U ohlažen fil dodati pola umućenog maslaca.

II fil

500 gr višanja prokuhati sa malo šećera,procijediti i pustiti da se okaplje i ohladi.
Skuhati 3 pudinga od čokolade i unutra dodati jednu izlomljenu čokoladu za kuvanje.
Prego fila staviti prozirnu foliju,da se ne uhvati korica,i pustiti da se ohladi.
Dodati pola maslaca
U ohlađen fil dodati višnje.



Filovati tortu i posuti orasima.(ukrašavati možete i višnjama i čokoladom,po želji).
kora,I fil,II fil
Kora,II fil i okolo cijele torte ide I fil.

Prijatno! [cheers1.gif]

Nema komentara:

Objavi komentar