četvrtak, 7. siječnja 2016.

Božićna cicvara



Božićna cicvara

Cicvara je starinsko srpsko jelo koje je obavezno na božićnoj trpezi.
Cicvaru za Božić spremam i od pšeničnog i od kukuruznog brašna.To mi je navika iz djetinjstva,a unijela sam je i u svoju porodicu.
Moj sin obožava baš tu sa pšeničnim brašnom. :D
I jedna i druga se prave na isti način,a tako se i jedu ;)(sa česnicom,naravno).

150 ml mlijeka
350 gr starog kajmaka (To je punomasni slani kajmak koji su žene nekada skupljale u drvenu kačicu baš za ovu priliku.I ako nemate provjerenu tetu na pijaci od koje ćete nabviti ovakav kajmak,onda je bolje kupiti takav u supermarketima.)
Staviti da se kajmak otopi,i na laganoj vatri prokuhati.Provjeriti koliko je slano pa ako treba dosoliti.
U to postepeno dodavati brašno u količini od 150 gr,i uz neprestano miješanje varjačom da se ne bi stvorile grudvice.
Kada se smjesa odvoji od zidova šerpe i okrene zajedno sa varjačom nekoliko puta,znači da je gotovo.
Običaj je da se na toj masnoći koja se izdvoji na vrhu cicvare,ukućani ogledaju na Božić.Kažu,ko se vidi taj će i idući Božić biti tu.
Kidati komadiće česnice i njima zahvatati cicvari i jesti kao prvo jelo na Božićno juzto.
Prijatno! [cheers1.gif]

Ovde su i pšenična i kukuruzna cicvara sa česnicom.Kukuruzno brašno je bijelo i domaće.


Nema komentara:

Objavi komentar