utorak, 26. siječnja 2016.

Domaći hljeb


Domaći hljeb

Za ovaj hljeb zamijesite 2 tijesta.
Jedno sa bijelim brašnom,a drugo miješano integralno i bijelo brašno.
Radi lakšeg mjerenja koristimo šolju.
Dakle,2,5 šolja bijelog brašna,so,kvasac svježi,20 gr,malo šećera,2 dcl tople vode.
Zamijesiti,i par puta prekuhati kako se tijesto bude dizalo.
U drugo tijesto ide 2 šolje integralnog brašna,0,5 šolje bijelog brašna,so,20 gr svježeg kvasca,malo šećera,2 dcl mlake vode.
Isto kao i sa bijelim,par puta premijesiti tijesto.
Od svakog tijesta oblikovati po valjak pa ih usukati i prebaciti u pouljenu i pobrašnjavljenu tepsiju.
Preko bijelog tijesta posuti malo susama,a preko integralnog posuti malo raženih pahuljica.
Peći oko 45 minuta na 200 stepeni.
Gotov hljeb zamotati u veliku kuhinjsku krpu i pustiti da se ohladi.Tek onda sjeći i poslužiti.
Prijatno!
 [cheers1.gif]





Nema komentara:

Objavi komentar