četvrtak, 7. siječnja 2016.

Česnica



ČESNICA

Česnica je pogača koja se sprema i jede na Božić.
U mom kraju se pravi ovako:

1 kg brašna
soli
50 ml ulja
250 gr kiselog vrhnja
1/2 praška za pecivo

kisela voda

Sve sastojke izmiješati pa zamijesiti sa kiselom vodom tako da tijesto bude čvrsto i kompaktno.
Ostaviti ga jedno petnaestak minuta i za to vrijeme ga još 2-3 puta premijesiti.
Pripremiti novčić,umotati ga u alu foliju i kad zadnji put premijesite pogaču,dodate joj i taj novčić.
Staviti u podmazanu tepsiju,i odozgo viljučkom išarati u vidu krsta.
Peći oko 40 minuta na 200 stepeni.
Česnicu ukućani na Božić vrte u krug nekoliko puta i lome je tako da svakom pripadne po parče.
Vjeruje se da će blagostanje pratiti onog ukućanina u čijem komadu česnice je pronađen novčić.:D

Prijatno! [cheers1.gif]


Nema komentara:

Objavi komentar