utorak, 12. siječnja 2016.

Lijena pita




Lijena pita - Masno tijesto

U mom kraju se lijena pita zove masno tijesto,valjda zbog masti koja se stavlja u kolač.
Ovo je recept za savršenu lijenu pitu. [slamka.gif] 

Prvo ogulite jabuke,oko 1 kg,a može i više,ko voli više fila i sočniji kolač.Jabuke narendati,pošećeriti po ukusu i želji,dodati cimeta po ukusu,2 mljevena karanfilića i malo muskatnog oraščića.Sve to izdinstati u šerpi da omekšaju jabuke,pa ostaviti da se ohladi.

Za to vrijeme umutiti tijesto od :

30 dkg masti
30 dkg šećera
2 cijela jajeta
2 fildžana mlijeka
na vrh noža sode bikarbone
60 dkg oštrog brašna

Tijesto podijeliti na 2 dijela.
Staviti prvi dio tijesta u tepsiju,pa jabuke i odozgo drugi dio tijesta,dio po dio,da bi se prekrile sve jabuke.
Peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko pola sata.
Posuti vanilin i prah šećerom.
Prijatno! [cheers1.gif]

Nema komentara:

Objavi komentar